marți, 26 noiembrie 2013

In curand vor fi aprinse beculetele de Craciun

Suntem pe final de noiembrie. Si pentru ca in curand primarii din multe orase din Romania se vor inghesui sa apese butonul cu care vor aprinde suita de beculete de Craciun cu care vor sa-si impresioneze concetatenii; si pentru ca n-am gasit in propria colectie de poze niciuna cu astfel de beculete (deh, brrr, mai bine stam acasa, la caldurica, decat sa luam orasul la pas, mai ales ca fara zapada nici nu prea are farmec; iar daca e zapada mai bine facem oameni de zapada si bulgari in parc decat trotuarul prin centrul orasului), iata o pozuca ce tocmai a facut ocolul lumii ca s-o vedem noi.


Este podul Tsing Ma din Hong Kong, la vremea actuala al noualea cel mai lung pod suspendat din lume (la vremea finalizarii sale era al doilea iar peste cativa ani probabil ca va fi fost depasit deja de vreo duzina de alte poduri). Numit asa, adica Tsing Ma, dupa numele celor doua insule pe care le leaga, Tsing Yi si Ma Wan.

Sus pe pod (era sa scriu sus pe tocuri) sunt sase benzi de circulatie pentru autovehicule, iar la nivelul inferior doua linii de cale ferata si alte doua benzi de circulatie pentru masini utilizabile atunci cand cele sase de sus sunt inchise in timpul taifunurilor de mare intensitate.