vineri, 29 noiembrie 2013

O vedem si pe-asta: Nokia Lumia Dual-SIM

Na, ca ajungem s-o vedem si pe-asta: telefon mobil Nokia din gama Lumia, cu Dual SIM. Baietii si fetele de la compania finlandeza sunt probabil intr-o stare de disperare cronica in care incearca sa vanda orice, oricui. E cat se poate de adevarat ca in urma cu cativa ani, cand erau lideri de piata in majoritatea tarilor lumii, inclusiv Romania, aveau modele de telefoane pentru toate buzunarele si pentru toate asteptarile (a se citi aici in asteptari si pretentii). Cel putin in Romania aveau telefoane de la 119 lei, care nu faceau altceva decat si apeleze si sa primeasca apeluri ca si sa lumineze in intuneric cu lanterna incorporata, pana la performantele modele cu TV-Out, Internet si toate dracoveniile pe care le foloseai mai mult sau mai putin.

Apoi au pierdut piata, felia mancandu-le-o Samsungul, infometatul Samsung care i-a pus pe butuci, indirect, pe toti ceilalti. Si HTC si LG si Motorola, de Palm ce sa mai zicem. Acum daca sud-coreenii au ajuns fix in pozitia dominatoare a lui Nokia de acum multi ani, ce si-or fi zis finlandezii: hai sa facem si noi ca ei. Demnitatea noastra de ingineri trebuie s-o ascundem sub presul pe care acum scrie bani, bani si iar bani. In fine, asa le-o fi dictat vreun studiu de piata ca si marketerii companiei trebuie sa traiasca; si fara vanzari da-le bani de unde nu (mai) ai.

Se prostisera o perioada cu Dual-SIM-uri in categoria telefoanelor mobile cu pret mic. Dar asta-i prea de tot. Sa pui Dual SIM la telefoanele din seria Lumia? Chiar daca acestea vor fi dintre cele din nivelul mai coborat al gamei, tot arunca o umbra de indoiala asupra sub-brandului Lumia. Pacat. Cine stie ce-o fi fost in capul lor. Sa dea Lumia pe brazda si sa pregateasca un nou sub-brand cu care sa atace clientii mai pretentiosi? Ar fi o idee. Daca-i asa, nu sunt impotriva ei, dar Lumia inca mai avea un rost in piata asta, perceptia asupra modelelor este inca una pozitiva. Puternic pozitiva. Daca nu-i asa iar Dual-SIM-ul vine sa imbogateasca seria de modele de telefoane, atunci nu-i vad bine viitorul. Sa cobori nivelul unui brand ca sa ataci un segment de clienti aflat totusi in scadere gratie scaderii preturilor cu serviciile de telefonie, cand oamenii nu vor mai avea nevoie in viitorul mediu de mai multe telefoane avand suficiente minute, mesaje si internet pe un singur terminal..

Proasta miscare, zic eu. Dar vorba ceea, cum isi astern, asa vor dormi. Daca vor dormi. Poate vor avea insomnii. Poate le au inca de pe acuma.