sâmbătă, 30 noiembrie 2013

O inselatorie acceptata de toata lumea?

E sfarsitul lui noiembrie 2013 iar peste o saptamana, pe 6 decembrie, urmeaza sa fie efectuata tragerea la sorti pentru grupele Cupei Mondiale din 2014, gazduita dupa cum bine se stie deja, de Brazilia. Mai e o saptamana deci iar presa a inceput sa vuiasca cu privire la componenta grupelor. Totul plecand de la o stire conform careia site-ul FIFA ar fi fost spart de catre un grup de hackeri iar acestia ar fi gasit acolo nici mai mult nici mai putin decat componenta grupelor care urmeaza a fi trase la sorti peste cateva zile. De parca oficialii Federatiei Internationale de Fotbal ar fi atat de fraieri incat sa puna pe site, chiar si intr-un document privat, ca public ar fi chiar de neinteles, rezultatele tragerii la sorti inainte ca aceasta sa fie efectuata.

Si iata cum ar arata grupele dupa spusele hackerilor/stirilor aparute in presa:

Grupa A
Brazilia
Mexic
Anglia
Franta
Grupa B
Uruguay
Ghana
Japonia
Grecia
Grupa C
Columbia
Costa Rica
Bosnia
Camerun
Grupa D
Germania
Olanda
Chile
Australia
 
Grupa E
Belgia
Honduras
Coasta de Fildes
Italia
Grupa F
Elvetia
Rusia
Nigeria
SUA
Grupa G
Argentina
Portugalia
Iran
Algeria
Grupa H
Spania
Croatia
Coreea de Sud
Ecuador

Iar daca ar fi asa, inseamna ca acelasi lucru, adica aranjarea rezultatelor tragerilor "la sorti", s-a petrecut si la editiile precedente sau la alte competitii internationale. Caz in care interesant devine faptul ca nimeni de la federatiile nationale sau de la echipele de club nu s-a sesizat inca. Sa fie o inselatorie acceptata de toata lumea?

Liga CampionilorAcuze de genul acesta au mai fost si cu alte ocazii. De exemplu, tragerea la sorti pentru optimile de finala ale Ligii Campionilor, editia 2012-2013. Catre presa s-au scurs informatii conform carora cu o zi inainte de eveniment a fost efectuata o repetitie, o activitate normala putem spune cu totii. Atat doar ca rezultatele tragerii la sorti de la repetitie ar fi fost identice cu cele din evenimentul televizat in intreaga lume in direct.

Blat? Se presupune ca bilele ar fi fost unele speciale, magnetizate in prealabil pentru a vibra la momentul potrivit asa incat cel care efectueaza extragerea din acele boluri sa fie avizat asupra continutului lor si sa stie astfel daca sa scoata din bol bilele respective sau nu. Aceasta metoda ar fi fost folosita pentru evitarea unei confruntari gen Barcelona - Real Madrid intr-o etapa de inceput a fazelor eliminatorii din Liga Campionilor.

In fine, eu nu cred in teoria conspiratiei in fotbal in ceea ce priveste tragerile la sorti. Nu resping ideea posibilitatii aranjarii lor prin astfel de metode dar mi s-ar parea o tehnica jignitoare la adresa oficialilor tarilor sau echipelor respective si mai ales la adresa spectatorilor si telespectatorilor. Important e spectacolul de pe teren, indiferent cine isi disputa victoria si in ce moment al competitiei sau al anului.