duminică, 17 noiembrie 2013

Vine iarna grea

Dincolo de avertizarile meteorologilor si hidrologilor incep sa-si faca simtita prezenta si semnele naturale care vestesc din pacate acelasi lucru: vine iarna, destul de curand, si pe deasupra va fi o iarna grea. Nu conteaza ca suntem abia la mijloc de noiembrie, nu conteaza ca in alti ani iarna s-a instalat in Romanica noastra abia spre sfarsitul lui decembrie, anul acesta va fi altfel.

Nu mai putin de trei amici au remarcat in aceasta perioada disparitia, respectiv aparitia mugurarilor (Pyrrhula pyrrhula), in diverse locuri ale planetei si ale tarii. Mugurarii fiind micute pasari migratoare care isi petrec vara in nordul lumii, Siberia, tarile Scandinaviei, coborand meridianele planetei atunci cand hrana lor, seminte si muguri, dispare din cauza iernii, spre zone inca generoase: insulele britanice, Europa centrala si de est, Asia de sud-vest, Asia de est si Japonia.

Fotograful Ionut Popescu, aflat in aceasta perioada in Suedia, tocmai ce-a remarcat absenta micilor pasari colorate din padurile scandinave si in acelasi timp absenta totala a hranei pentru aceste pasari in acele locuri, chiar daca iarna nu si-a asternut inca mantia peste crengi si pamant. Resursele sunt insa epuizate.

Inca de acum doua saptamani mugurarii au fost vazuti, respectiv auziti, in Delta de catre Mihai Baciu, respectiv langa Bucuresti de catre Doina Russu, pentru ca Doina sa ii si vada week-end-ul acesta in frasinul bogat in ciorchini de pastai uscate. O buna oportunitate pentru a se instala in aceste locuri pana cand hrana va fi si aici terminata ori zapada ii va alunga spre locuri si mai bune pentru petrecerea anotimpului rece.