marți, 26 noiembrie 2013

Transalpina de Mamut

Transalpina aveam de mult timp dar n-o puteam folosi la adevaratul ei potential pentru ca nu era amenajata mai mult de un drum pe alocuri cu iz forestier, mamuti aveam si din-acestia gratie descoperirilor din adancul pamantului si care stateau marturie ca si prin locurile noastre au trait astfel de animale preistorice, ce mai ramanea de facut era sa le combinam si sa scoatem la iveala o magie turistica. Care insa nu are nicio legatura cu adevarata Transalpina si mult prea putina cu mamutii. Dar numele suna destul de bine: Transalpina de Mamut.

Piste bicicleteE reala si se gaseste in preajma orasului Alba Iulia, mai exact in padurea dintre Micesti si Piclisa, oamenii locului stiu despre ce este vorba, bineinteles. Este una dintre cele mai lungi piste de biciclete din Romania dar de departe cea mai spectaculoasa dintre realizarile de gen ale deceniilor de democratie. Pe de o parte pentru ca duce calatorii pe doua roti prin padure, pe de alta parte pentru ca e asezata de-a varful si de-a coborasul mai multor dealuri care fac din cei 5 kilometri cat masoara pista de biciclete o distractie pentru amatorii dar si pentru profesionistii spitelor.

Pista era sa fie gata in 2013 dar iata ca n-a fost sa fie si finalizata, drept pentru care panglica urmeaza sa fie taiata in primavara lui 2014 cand totul va fi verde si plin de viata de-o parte si de alta a pistei de biciclete. Nici amatorii de plimbari prin mijlocul naturii nu au fost uitati prin acest proiect, paralel cu pista asfaltata pentru biciclete gasindu-se aleea pietonala. Pe care o vor folosi probabil si navetistii care pierd intalnirea cu mijloacele de transport in comun. Cei care vor obosi de atata mers ori pedalat se vor putea odihni pe una dintre cele 21 de banci care se vor gasi de-a lungul celor cinci kilometri. Sau intr-unul dintre cele 10 puncte de belvedere. Iata mai jos un filmulet cu cativa adolescenti nerabdatori sa se dea pe noua pista de biciclete a orasului

Pentru non-alba-iulieni, numele de Mamut al acestei zone este unul relativ nou, incetatenit printre localnici odata cu descoperirea in 2009 a unei masele de mamut, in timpul lucrarilor realizate la ansamblul Cetatii Alba Iulia de sistematizare a santurilor acesteia.