duminică, 29 decembrie 2013

Nebunii frumosi ai sporturilor extreme

Culmea e ca filmul incepe cu o faza scoasa mai degraba din registrul cascadorilor decat cel al sportivilor angrenati in activitati specifice sporturilor extreme. O cascadorie pe cat de periculoasa pe atat de bine executata, nu de alta dar executia perfecta era singura care garanta integritatea baiatului in cauza, orice alta desfasurare a fazei putandu-se lasa cel putin cu oase rupte daca nu si cu stricaciuni mai mari. Dupa cascadorie insa urmeaza un colaj de inregistrari pur sportive, unele dintre ele avand darul de a-ti taia rasuflarea, intr-atat de uluitoare sunt incercarile pe care temerarii, i-am numit in titlul articolului nebunii frumosi, aleg sa la traiasca la cote imense ale adrenalinei.

Sunt incredibile scenele cu parapantistii care aleg sa traiasca, pardon, sa zboare atat de periculos printre peretii stancosi atat de apropiati unii de altii si mai mult decat atat, la viteza asa de mare. Este de asemenea incredibila redarea in regim slow-motion a sariturii la trambulina a tanarului cu numarul 47 pe tricoul de concurs, un salt pe spate in pozitia scorpionului, ca si scena cu aceeasi saritura peste cap cu snow-mobilul, ca si scena care il arata pe alergatorul pe culmea ascutita a muntelui acoperit de zapada.

Zborul celor doi catre piscina pare sa nu aiba niciun fel de emotii fata de temerarul care urca precum Spiderman peretele vertical al muntelui, doar cu mainile si picioarele sale, fara niciun fel de masuri de siguranta. Sunt in film cativa schiori care aleg pur si simplu sa sara in gol de pe culmile muntilor iar una dintre scene chiar taie respiratia, ca si cei doi care merg pe sarma deasupra prapastiei si care te fac dimpotriva, sa tragi aer in piept.

Salturile pe spate continua, mai intai cu ski-jet-ul, apoi cu motocicleta, sarituri fabuloase care preced alte incercari de aceeasi factura cu schiurile si snowboard-ul. Zburatorii sunt si ei fabulosi, ca si leaganul imens in care te poti da in Statele Unite. Din nou motociclete, din nou schiuri in executii perfecte, apoi nebunul care si-a montat role si pe piept si pe maini si picioare ca sa coboare ditamai soseaua de munte.. pe burta. Incredibil si avionul care zboara cu burta la soare dar in acelasi timp la mai putin de doi metri distanta fata de pamant, distanta suficient de mica pentru ca motociclistul ce il urma sa il apuce cu mana de coada si sa-l clatine amenintator.

Biciclistii prin padure sunt si ei la fel de spectaculosi, mai ales saritura de la inaltime care iti opreste rasuflarea, urmata indeaproape de scena celor trei trambuline pe care cativa zeci de schiori sar pentru a se amesteca amenintator in aer. Din nou mers pe franghie deasupra haului imens, sarituri cu schiurile pe culmea ascutita a muntelui, saltul dezinvolt in prapastie si gimnastica in aer cazand in gol. Si culmea, nu am spicuit decat o parte dintre secventele pe care le poti vedea in prima jumatate a filmului de zece minute pe care te invit sa il urmaresti, pot paria, cu sufletul la gura: