marți, 14 ianuarie 2014

Pestele-tigru, rapitorul de deasupra apei

De pasari care vin in picaj in apele lacurilor si marilor ca sa prinda pestii care habar nu au de pericolele care ii pandesc din mediul de deasupra ai mai auzit si chiar vazut, cu siguranta. Dar de pesti care sar din apa ca sa prinda pasari, ei bine, asta-i mai rar de vazut si inca mai rar de inregistrat pe camera video. Si totusi, nu doar ca a fost demonstrat ca este posibil dar ceea ce nimeni nu credea, s-a intamplat: o echipa de cercetatori a reusit sa filmeze un astfel de eveniment atat de deosebit: un peste rapitor care prinde o pasare, deasupra luciului apei, pentru a se hrani cu ea.

Cei care au tinut sa demonstreze inca o data teoria evolutiei speciilor lansata de catre naturalistul si biologul britanic Charles Darwin in 1859 au fost un peste-tigru dintr-un lac din Parcul National Mapungubwe din Africa de Sud, deci un peste de apa dulce, si o randunica.

Vezi mai jos imaginile si convinge-te:


Teoria pestilor care sar din apa pentru a-si inhata prada zburatoare exista inca de la mijlocul secolului trecut, martorii unor astfel de evenimente fiind bastinasii localizati in arealul acestui parc national sud-african. A trebuit insa sa vina anul 2014 pentru ca o echipa de cercetatori sa se deplaseze la fata locului si sa documenteze prin observatiile proprii aceasta teorie. Documentand-o cu succes de vreme ce nu doar ca au vazut cu propii ochi cam 20 de astfel de executii aeriene in fiecare zi petrecuta pe apele lacului dar au si reusit sa filmeze un astfel de eveniment.